Narcissismens karakter

Alt for mange i spirituel udvikling er enten i gang med at øge deres egen narcissisme eller blive mere modtagelig andres. Derfor vil jeg prøve at skitsere hvilke metoder til manipulation en narcissist anvender. Det handler om alle typer forhold: kæreste, kollega, venskaber, terapeut osv.
Min årsag til at skrive dette er, at jeg selv har været nødt til at arbejde med medafhængighed i form af traumebinding til netop narcissister. Jeg ved derfor hvor ufatteligt skadeligt det er for krop, sind og ånd. Se mere om medafhængighed i indlægget vejen-ud-af-medafhaengighed

Narcissisme og spiritualitet

Det er meget umoderne at tale om misbrug og ofre, men netop dette gør misbrug endnu nemmere for narcissisten og vi er derfor nødt til at kalde tingene hvad de er.

En narcissist er særligt kendetegnet ved ikke at have normale følelser. De kan groft sagt kun føle jalousi og vrede og er afhængige af, at udleve positive følelser (om sig selv) gennem andre. Narcissistisk vrede er urealistisk og kan i svære tilfælde være livsfarlig. Søg professionel hjælp hvis du er i et fysisk, psykisk eller seksuelt voldeligt forhold.


Indenfor den spirituelle verden (eller blot personlig udvikling) kan man opnå en narcissistisk tilstand, hvor man føler sig som guds gave til menneskeheden ved at være mentor, kanal osv. Helt uden at folk sætter spørgsmålstegn ved det, for overgivelse af modstand og at “tro” er ofte vigtigere end realistisk dømmekraft i disse kredse.


Medmisbrugere (medafhængige) vil omvendt kunne udlevet deres evige behov for at fikse andre. Der er derfor virkelig mange dysfunktionelle mennesker der dyrker det spirituelle. Jeg har ikke oplevet, at det gøre en forskel på om vedkommende virkelig har evnerne, men oplever at måden disse evner formidles på, er gennemsyret af henholdsvis narcissisme og medmisbrug. Ligesom indenfor videnskab kan behandling både virke eller ej, uafhængigt af behandlerens personlighed og jeg tror der er meget vi ikke ved endnu, især fordi så få tør stille spørgsmål.

At have spirituelle evner handler så vidt jeg kan vurdere især om at kunne overskride grænser og være overordentlig sensitiv. At være medafhængig handler ikke om at være dum, men om at intellektet får for lidt plads i forhold til følelserne. Mit bedste råd er som altid, lær at lukke af for dine evner når du ikke skal bruge dem. Resten af tiden skal du  nemlig være inde i dig selv og leve med hvem du er. Lige det har både narcissister og medafhængige et fælles problem omkring.

Jeg husker desværre ikke hvor jeg læste det, men en spirituel personlighed kan være et produkt af en eller flere narcissistiske omsorgspersoner i barndommen. Altså en flugt ind i en anden verden, som ikke er uvirkelig – og måske er der en dybere mening med det, men vi ved det ikke og må som voksne forholde os til den verden vi lever i.

Narcissistiske relationer

I forhold med narcissister kan man ofte se nogle faser når man vågner op og begynder at se realistisk på hvad der er foregået. Virkeligheden er ikke statisk og der findes absolut grader af narcissisme, lige fra den lidt rigeligt selvoptagede person til de dybe personlighedsforstyrrelser.

Den første “love bombing“, handler om at fange partneren ind med ofte overdrevne udtryk for kærlighed, attraktion eller beundring. Partneren vil ofte opleve et “sus” af samhørighed, dybde og af at være set og forstået, og slet ikke lægge mærke til, at det går alt for hurtigt. Mængden af opmærksomhed er ikke realistisk og mennesker der har lært sunde relationer i barndommen, vil hurtigt se at komme væk – Det er et skuespil og de gennemskuer det.
Der er mange leder, behandlere mv. der har store evner for at udføre denne type manipulation.

Når narcissisten føler sig sikker på din hengivenhed (afhængighed), begynder han/hun at trække sig, så du bliver sikkert usikker på dig selv. Det kan føles helt fysisk.

Fordi den medafhængige har en evig evne til at vende blikket indad og tilpasse sig, vil vi være modtagelig for de fleste af narcissistens projektioner. Projektioner er dele af sig selv, som narcissisten ikke kan se eller udholde – og som han/hun overfører til sit offer.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top