Hjernevask: Indoktrineret som barn?

Personlighedstræk

Har du en fornemmelse af at være blevet hjernevasket som barn? Forældre kan finde på at hjernevaske deres børn af forskellige årsager, fx for at skjule deres egne fejltrin og få børn til at glemme forfærdelige historier om deres overgreb på dem. Hjernevask er altså noget der forekommer i dysfunktionelle familier, for hvem ønsker dog at gøre deres børn så voldsom en skade som hjernevasken medfører?

Hvad er hjernevask?

Hjernevask er en udspekuleret form for manipulation, som indebærer at man bliver ensrettet i sin tankegang og ikke kan perspektivere (eller overskue konsekvenserne af) en situation eller holdning.

Børn er især åbne over for hjernevask fra omsorgspersoner, fordi forældrene eller andre vigtige mennesker er livsnødvendige for barnet.

Kan du stole på din hukommelse?

Er du vokset op i en familie hvor noget har været galt, kan det være værd at overveje om de historier du har med dig, overhoved er rigtige. Manipulation med hukommelse kan fx foretages ved samtidig at manipulere barnet til at føle skam over en situation eller handling, som ikke var deres ansvar. Det er samme mekanisme der benyttes i forbindelse med fx religiøs indoktrinering. Du skal skamme dig hvis du stiller spørgsmål, for det viser du ikke er udviklet nok til at forstå den rette sammenhæng.

Hvad sker med det hjernevaskede barn?

Det siger sig selv, at forældre der hjernevasker deres børn har en høj grad af narcissisme. Man burde vide følelsesmæssigt hvornår man gør sit barn ondt, eller giver dem et forvrænget billede af virkeligheden – som i sidste ende gør det svært for barnet at navigere i den som voksen. Desværre sker der meget ofte det, at barnet bliver ved at leve i den manipulerede “virkelighed” resten af livet. Fx kan de meget vel udvikle sig til at blive forældrenes største støtte og leve med en høj grad af medafhængighed.

Det hjernevaskede voksne barn kan meget vel selv blive narcissist, og vil gøre hvad som helst for at opretholde den “virkelighed” det lever i. Der findes simpelthen ikke noget alternativ i deres bevidsthed og at gøre opmærksom på der er et problem, kan medføre meget store negative følelser. Man kan som udgangspunkt ikke gøre noget for en person som er hjernevasket, men man kan støtte når fx depressionen, stress eller angst følger med tilstanden. På den baggrund vil nogle kunne få professionel hjælp, og derved have en chance for at komme ud af bedraget.

Hvordan får man en hjernevasket til at vågne?

At komme ud af sin hjernevaskede tilstand er et kæmpe stort arbejde, som kræver professionel hjælp. Det drejer sig især om at komme til at se sig selv og andre mennesker i et realistisk lys. For det første kan det være meget voldsomt at blive slået ud af sin hjernevaskede tilstand, især når den har varet hele livet – så man ingen anden reference har. At indse at ens forældre ikke var de omsorgsfulde personer de burde være (og har bildt barnet ind at de var og er), kan også indebære en verden der falder sammen og medføre angst.

Scroll to Top