tarottens historie

Tarotkort: Tarotkortenes historie, og sådan lægger du tarot

Tarot er en form for spådom, der har sin oprindelse i Europa. Tarotkort bruges blandt andet til at forudsige en persons fremtid. Tarotkortene bliver typisk trukket af en person, der ønsker at få et indblik i sit liv og udvikling. Kortene kan også bruges til at afdække problemer i fortiden eller nutiden, eller sågar tidligere liv.

Hvad er tarotkort?

Tarotkort består af 78 kort, der er opdelt i grupper: 22 trumfkort og 56 almindelige kort (næsten de samme som i et almindeligt spil kort), som dog er opdelt i hofkort og den lille arkana (arcana). De store arkana-kort er de mest betydningsfulde kort i et tarotkortsæt, og de repræsenterer de store hovedpunkter i et menneskes liv. Den lille arkanas kort repræsenterer de mindre aspekter i et menneskes liv. De fleste tarotkortsæt har også fire forskellige suits: Mønter, Sværd, Bægre og Stokke. Hver af disse suits repræsenterer en af de fire elementer: jord, ild, luft og vand. Nogle nyere tarotkort fortolker frit suits, og man kan derfor sagtens finde kort som ikke er identiske med de originale. Et eksempel er engletarotkort.

Tarotkortenes historie

Tarotkort er oprindeligt fra Italien, og de første tarotkort dateres tilbage til 1430erne. Tarotkort blev først brugt som kortspil, men de er siden 1770erne forbundet med det okkulte. De fleste tarotkortsæt har et tema, der afspejler den kultur, de er fra. For eksempel har italienske tarotkort ofte et katolske tema, mens franske tarotkort typisk har et egyptisk tema.

Hvilke forskellige tarotkort findes der?

De mest almindelige tarotkort er de 22 hofkort, der repræsenterer de arketypiske kræfter i universet. De fleste tarotkort er dog ikke begrænset til kun at have én betydning, men kan tolkes på mange forskellige måder, alt efter hvilken situation de bliver trukket i.

Trumfkortene – Den store arcana

 1. Narren
 2. Magikeren
 3. Ypperstepræstinden
 4. Kejserinden
 5. Kejseren
 6. Ypperpræsten
 7. De elskende
 8. Stridsvognen
 9. Retfærdigheden
 10. Eremitten
 11. Lykkehjulet
 12. Lyst
 13. Den hængte mand
 14. Døden
 15. Mådehold
 16. Djævlen
 17. Tårnet
 18. Stjernen
 19. Månen
 20. Solen
 21. Dommedag
 22. Universet

Hofkort

Hofkortene er de royale kort som der er 4 af i hver kulør:

 • Konge
 • Dronning
 • Ridder
 • Page

Den lille arkana

Den lille arcana består af de resterende 40 kort og er nummereret med tallene 1 til 10 i hver af de fire kulører.

I den lille arkana beskæftiger stavene sig hovedsageligt med forretningsspørgsmål og karriereambitioner, bægre med kærlighed, sværd med konflikt og mønter med penge og materiel rigdom.

Hvad betyder det når et kort vender på hovedet?

De fleste professionelle tarotkort oplæggere vil arbejde med den modsatte betydning af et kort, når det vender på hovedet. Men man kan faktisk selv bestemme om man vil benytte dem sådan. Du skal blot træffe en beslutning før du lægger kortene, og du kan godt sige til dig selv, at du ikke vil bruge det.

Tarot er sjælens spejl, det vil sige de taler til din intuition og viden, på den måde som du ønsker og forstår dem.

Hvorfor er tarotkort så populære?

Tarotkort er blevet meget populære, fordi de kan give os et dybere indblik i de situationer, vi står overfor. De kan hjælpe os med at forstå, hvilke kræfter der virker på os, og hvordan vi kan bruge dem til at skabe det liv, vi ønsker.

Hvordan lægger man tarotkort?

Tarotkort kan bruges på mange forskellige måder. De fleste tarotkortlæggere vil anbefale, at man begynder med at lære de 22 hofkort, inden man går videre til de andre kort. Når man har lært de 22 hofkort, kan man begynde at udvide sit kendskab til de andre tarotkort ved at lære deres betydning og tolkning.

Der findes mange forskellige måder at lægge tarotkort. De mest almindelige er tre-korts spred, og at trække et enkelt kort. Hvilket man bruger, afhænger af, hvilken type reading man ønsker.

3-kortsoplæg er ofte brugt til at få et overblik over en given situation. Et kort symboliserer fx fortiden, et nutiden og et fremtiden, eller problem, årsag og løsning.

Når man lægger et enkelt kort, kan man i forvejen selv bestemme hvad man spørger om, og hvordan svaret skal komme – fx Ja/nej svar.

Af mere komplicerede tarotoplæg findes:

 • Keltisk kors (kan lægges på flere måder)
 • Viften
 • Livsoplæg
 • Årshjul
 • Hestesko
 • Kalender
 • Horoskopet
Scroll to Top