test for medafhængighed

Codependent: 8 tegn på medafhængighed

Codependent – på dansk medafhængig, har ikke nødvendigvis noget med en misbruger at gøre. Medafhængig adfærd kan udspille sig i alle typer af forhold, hvor den ene tildeler den anden alt for megen betydning og tid.

Hvad er medafhængighed?

Medafhængighed handler om en følelsesmæssig afhængighed af et eller flere andre mennesker. Typisk en person som har behov for meget støtte – ofte en psykisk sårbar, narcissist, misbruger eller på anden på dysfunktionel person. Den medafhængige har brug for at være noget for det andet menneske, for at kunne leve med sig selv. Medafhængighed er altså en type afhængighed, på lige fod med en misbrugers – dog uden den fysiske afhængighedskomponent.

Medafhængig personlighed

Den medafhængige personlighed er udviklet igennem livet, og ofte ved at en omsorgsperson har haft behov for et barns støtte, eller til at tilfredsstille sine egne behov i stedet for barnets. Den medafhængige personlighed er svær at lægge fra sig senere i livet, men man kan lære at blive mere og mere indrestyret og bedre til at tænke på sig selv først.

Medafhængig symptomer: 9 tegn på medafhængighed

Mange af tegnene på medafhængighed sker fuldkommen ubevidst, men ved at lære hvorfor det sker kan du forhåbentlig blive bedre til at passe på dig selv før andre.

 1. Konstant søgen efter bekræftelse
  har du behov for hele tiden at vide hvad andre tænker og føler om dig, er det et tegn på medafhængighed. Du søger bekræftelsen udenfor dig selv.
 2. Søger at fikse andres problemer – føler sig ansvarlig for at løse andres udfordringer
  Behovet for at fikse andre menneskers problemer kan føles som heltedåd, eller ske ud fra en frygt for at blive forladt hvis man ikke kan bringe den anden nemhed i livet. Men sandheden er, at især dysfunktionelle mennesker der tyr til misbrug (fx alkoholikere), har brug for at tage ansvaret for sig selv. Hvis en medafhængig fejer foran en misbruger, vil både misbrugeren og den medafhængige blive fastlåst i deres meget dysfunktionelle livsførelse. Man bør ikke gøre for andre hvad de kan gøre for sig selv.
 3. Svært ved at sige nej
  Nej er noget af det sværeste for en medafhængig at udtale. Den grundlæggende usikkerhed over at være god nok, uden at skulle hjælpe andre med alt, kan være så udtalt at den medafhængige føler sig forpligtet til hvad som helst. Dette gør medafhængige utrolige nemme at manipulere med. Medafhængige kommer også tit i klemme mellem andre mennesker, fordi de forsøger at mægle i andres konflikter.
 4. Undgår konflikt for enhver pris
  Konflikter er lig med indre uro for en medafhængig, som er så usikker på sig selv at enhver konflikt er tabt på forhånd. Der er nødt til at være i hvert fald overfladisk venlighed og harmoni, for at du føler dig tilpas i et forhold.
 5. Gør hvadsomhelst for at beholde forholdet
  Hvis du gør ting som du normalt ikke ville gøre, eller siger ting som ikke helt er overens med dine værdier og grænser – fordi du føler den anden har brug for at du gør det, så er motivet sikkert frygt for at miste forholdet. Det kan være du fx finder dig i at blive kaldt grimme ting, eller deltager i seksuelle eksperimenter, som du egentlig ikke har lyst til. Det kan også være du stryger den anden så meget med hårene, at din ros bliver falsk. At kende dine egne grænser er vigtigt inden du går ind i et forhold.
 6. Du har brug for der er behov for dig
  Den eneste måde du føler dig værdifuld på, er hvis der er nogen der har brug for dig. At hjælpe andre er et fint og ædelt træk hos mange mennesker, men hos den medafhængige er det kammet over, og står over personens egne behov. – Simpelthen fordi det er den eneste måde den medafhængige kan holde sig selv ud.
 7. Hyperopmærksomhed på andres følelser og behov
  Medafhængige har ofte et meget fintfølende nervesystem – eller måske ligefrem spiritualitet, som gør dem ekstremt sensitive for andre mennesker. Du ved fx før personen selv, at der er behov for dette eller hint, og står gerne klar med det (og høster rosen du higer sådan efter). Ofte bruges mange kræfter på at tænke over og forudse partnerens følelser og behov – også selvom vedkommende ikke er til stede i øjeblikket. På den måde bruger du virkelig mange timer af din dag på at tænke på andre end dig selv.
 8. Kan ikke mærke sine egne følelser og behov
  Som medafhængig har du svært ved at mærke dine egne følelser og behov, hvilket er en del af årsagen til at du kommer til at sætte andres først. Medafhængige er så meget væk fra sig selv og inde i andre, at de kan leve et langt liv uden rigtig at kende sig selv.

Scroll to Top