covert narcissist

Covert narcissist: 10 tegn på sårbar narcissistisk partner

Selvom den grandiose narcissist og den coverte narcissist umiddelbart slet ikke ligner hinanden, har de dog en del til fælles i form af den skade de forårsager hos ofrene. De fleste sætter lighedstegn mellem en grandios narcissist og narcissisme, og ved ikke at der findes en mere skjult form – den coverte eller sårbare type.

Se også Narcissisme symptomer: 12 tegn på narcissisme

Hvad betyder covert narcissist på dansk?

Som antydet i overskriften er der tale om en sårbar person med en usund stor narcissisme. Her er ikke tale om en person med en opblæst tro på sig selv og sin egen ufejlbarlighed som i den grandiøse udgave af forstyrrelsen. Vi kender alle myten om Narcikus der forelskede sig i sit eget spejlbillede, men intet kunne ligge den coverte narcissist fjernere. Han føler sig underlegen og har grundlæggende ingen følelse af selvværd.

Kvinder lider oftere af denne type narcissisme end den grandiøse, men der er også utroligt mange mænd med denne form.

Hvilke følelser præger en covert narcissist?

Den coverte narcissist er introvert og fyldt med angst, vrede og en stor stressfølsomhed, som udløser meget af den coverte opførsel.

Personen er hypersensitiv overfor kritik, mistroisk, usikker, skamfuld, defensiv, sky, pessisimistisk og har svært ved at tilgive. Narcissisten lider ofte af jalousi og en følelse af underlegen. Man ser derfor ofte en del misbrug og selvdestruktion hos mennesker med den coverte form for narcissisme.

Spot en covert narcissist ved at kende disse 10 tegn

  1. Den coverte narcissist starter ofte skænderier som om de er offer for noget. Det kan minde om paranoid personlighedsforstyrrelse, da de virkelig kan gøre sig selv til offer for de mest utænkelige situationer, som måske ikke engang handlede om dem. I bund og grund er narcissisten et offer – primært for svigt og dårlige forældreevner, men de tager offerrollen med sig ind i parforholdet, hvor partneren ingen chance har for at frasige sig rollen som den onde.
  2. Negativitet! Personen har sjældent et optimistisk syn på noget. At leve sammen med en narcissist er altid nedbrydende, men det overdrevent sorte syn på livet kan være virkelig anstrængende.
  3. Ingen tilgivelse er mulig (med mindre det tjener et andet formål og derfor ikke er oprigtigt). Den manglende tilgivelse kan give partneren en følelse af at være hadet af den sårbare narcissist.
  4. Uproduktive udfald af skænderier – formålet med et skænderi er ofte at give smerte til partneren, ikke at finde løsninger. Det kan føles som om det er umuligt at indgå kompromisser med en covert narcissist.
  5. Vrede ligger lige under overfladen. Narcissisten ved hvordan man starter et skænderi, fordi han ved lige hvad de skal gribe i for at skabe uro i partneren.
  6. Kommer ofte med beskyldninger ud af det blå. På den måde kan det være meget grænseoversridende at leve sammen med en covert narcissist.
  7. Seksuel afvisning giver narcissisten følelse af ikke at være god nok eller elsket og kan resultere i en giftig situation. Partneren kan være ligefrem bange for at afvise seksuelle tilnærmelser, af frygt for hvad der så kommer til at ske.
  8. Coverte narcissister har dårlige evner for at lytte, men det er ofte gemt bag en facade af at være en god lytter. De mister dog ret hurtigt interessen for en samtale, hvis det ikke handler om dem selv – eller er information de kan bruge mod partneren senere. Et forhold til en narcissist er aldrig ligeværdigt – heller ikke når det gælder konversation.
  9. Nedgør partnerens venner, hvilket grunder i en usikkerhedover at der findes andre end ham selv i partnerens liv. Andre mennesker giver angst og lyst til at besidde den anden. Covert narcissister har det også svært med andre mennesker, og lukker stort set aldrig selv andre tæt på sig.
  10. Fejler med at ændre sig. En covert narcissist har det svært og ved ofte godt der er noget galt. Han ønsker sikkert at gøre en indsats for at ændre sig, men det lykkes ikke, fordi indsatsen er for hård. Indsatsen indebærer blandt andet at flytte sig fra at være offer til at være den skyldige, hvilket for alt i verden skal skjules. Men der er grundlæggende en bedre selvindsigt hos en covert end hos en grandiøs narcissist.

Se også de 7 måder narcissisten gaslighter personer i sin omgangskreds: Gaslighting: 7 måder narcissisten kontrollerer dig på

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top