stop gaslighting

Gaslighting: 7 måder narcissisten kontrollerer dig på

Disse 7 gaslighting teknikker er vigtige narcissist kendetegn at kunne, især hvis du er et meget empatiske menneske. På den måde kan du prøve at undgå at tage det ind som fejl ved dig og derved miste dig selv til stress, depression og angst – i sidste ende kompleks PTSD.

Narcissister gaslighter sig til magt over andre

Især som spirituelt interesseret er det vigtigt at være opmærksom på disse tegn på fare. Ledere af enhver art har oftere end andre mennesker narcissistiske træk, men det er exceptionelt nemt at være leder indenfor en viden der beror på personlige oplevelser, overbevisning og tro. Den meget berømmede mavefornemmelse er ofte årsagen til at det går galt, for ved at stole på de stærkt manipulerede følelser, kommer man til at gå den forkerte vej. Viden og mentalisering er derfor vejen frem i ethvert forhold med en narcissist. Denne artikel henvender sig til dig der tror du er i et forhold med en narcissist, eller deltager i fællesskaber med en eller flere narcissister.

Hvad er gaslighting?

Begrebet gaslighting dækker over en lang række maniplationsteknikker og metoder, som især mennesker med usund høj narcissisme benytter for at opnå kontrol over sit offer. Det sker både ubevidst og bevidst og hjælper narcissismen til at opretholde sit kunstigt opblæste selvbillede.

Både mennesker med den kendte gradiose type af narcissisme og den mindre kendte coverte narcissisme benytter sig af gaslighting teknikker.

7 gaslighting teknikker du bør kende

Nedenfor vil jeg gennemgå 7 gaslighting teknikker som er overraskende almindelige og derfor vigtige at kunne genkende.

1. Narcissisten opbygger og nedbryder dig på skift

Når narcissiten henholdsvis nedbryder eller opbygger dig, er det for at opnå kontrol over dig. Det er en meget forvirrende omgang at være i nærheden af en narcissist, fordi de altid vil benytte denne teknik. Man kan føle sig uendelig elsket af en person med usund høj narcissisme, men man vil også blive gjort opmærksom på en masse fejl man angiveligt skulle besidde. Om den feedback man får i en given situation er positiv eller negativ, handler udelukkende om narcissistens følelser på tidspunktet, eller hvor udspekuleret vedkommende er.

Som pårørende til en narcissist er det normalt at blive afhængig af den opbyggende positive feedback. Al den nedbrydning der også sker gør, at den positive del af spillet er livsnødvendig. Det er en meget usund situation (for begge parter) som medfører en kronisk stresstilstand hos offeret, der aldrig rigtig ved om hun er inde i varmen eller en komplet idiot. Afhængigheden og genkendeligheden for offeret er årsagen til, at mange går fra den ene narcissist til den anden.

Eksempler på måder narcissiten nedbryder dig:

 • Vrede og ondskab
 • Jalousi
 • Ignorerer dig
 • Ikke konstruktiv kritik/nedgørelse
 • Modstand
 • Latterliggørelse
 • vold

Eksempler på positivt feedback du vil kunne få fra narcissisten:

 • Validering
 • Kærlighed
 • Opbakning
 • Opvartning
 • Stolthed over dig (primært overfor andre, så det igen handler om narcissisten selv)

2. Breadcrumming: Giver lidt for at få meget

Breadcrumming betyder at (kaste med) brødkrummer og at narcissister holder forhold ved lige, ved at give små “krummer” af sig selv ud. Formålet er at holde den anden part til ilden og søge efter mere. Det kan fx ses i små beskeder som, vil du gerne se mig? Her er det ikke nok at offeret siger ja, for det er under narcissistens værdighed at være den der står for selve arrangementet. Meningen er, at du skal begynde at spørge ind til hvornår det passer og hvad narcissisten gerne vil lave.

Breadcrumming sker ofte mellem opbygning og nedbrydning (som beskrevet i pkt. 1).

3. Viden om sårbarhed bliver brugt imod dig

Hvis en narcissist ved noget om dig som du ikke bryder dig om eller potentielt kan såre dig dybt, vil det blive brugt imod dig som madding til at starte ubehagelige følelser hos dig. Denne viden opnår narcissisten som regel ret hurtigt i et forhold, der oftest er nært og intimt meget tidligt.

Formålet med at starte ubehagelige følelser hos dig er sandsynligvis at:

 • starte et skænderi som får narcissisten til at glemme sine egne dårlige følelser og gøre det til noget i/ved dig
 • give narcissisten en følelse af magt over dig
 • få dig til at fremstå som fjolset der er ude af kontrol

4. Intellektuel dominans

Narcissister bruger ofte tale til at få andre til at betvivle sig selv og opnå tilbedelse. Ofte er det en ekstrem lang talestrøm, der egentlig ikke rigtig er indhold eller sammenhæng i. Ordene kommer også uden der bliver taget hensyn til, om tilhøreren eller tilhørerne er interesseret i emnet. Det handler om at bygge narcissisten op og beholde indtrykket af, at han er den vigtige. Hvis man prøver at stille spørgsmål undervejs, får man ofte flyvende uigennemsigtige svar, eller en uproportionel vrede hvis spørgsmålet er kritisk.

Man kan blive meget overvældet af intellektuel nedladenhed, som fx indebærer at blive bombarderet med viden om et enkelt emne – hvilket er en teknik mange sælgere og politikere fx benytter. Man når til et sted, hvor hjernen står af, og man er nødt til at tage deres information for gode varer.

En anden form for intellektuel dominans er, at besvare et spørgsmål med fx et spørgsmål. På den måde undgår narcissisten at blive stillet til regnskab for noget og opnår kontrol med situationen.

Det bedste man kan gøre hvis man oplever intellektuel nedladenhed er, at forlade situationen. Stik hellere en hvid løgn om at du er nødt til at gå pga. noget vigtigt, end udtal en kritik som kan starte et farligt angreb imod dig. Min erfaring er, at det kan være svært at få ordlyd til at trække sig, og så må man overvinde sig selv og afbryde. At virke uinteresseret kan tricke narcissisten til et udmagrende vredesudfald.

5. Triangulering

Triangulering i denne sammenhæng betyder at spille mennesker ud mellem hinanden. Noget der umiddelbart virker ukonstruktivt, men giver narcissisten en følelse af magt. Offeret kan blive bragt i konkurrence med personer de aldrig har mødt, fx tidligere kærester eller andre i narcissistens liv. Det sker ofte meget subtilt ved, at narcissisten taler utroligt rosende om dem, men nedladende om dig. Direkte sammenligninger forekommer dog også.

Andre eksempler på triangulering:

Narcissister kan ofte ikke lide at deres partner har andre i livet end dem selv, fordi det medfører en fare for at de bliver mindre betydningsfulde for offeret. De vil derfor ofte få partnerens omverden til at fremstå mindre positivt, eller få deres partner til at fremstå dårligt overfor partnerens venner og familie.

Når forældre er narcissister har de ofte et favoritbarn, eller skifter imellem hvem de tildeler positiv opmærksomhed. Ofte med det formål at få det ikke favoriserede barn til at føle sig mindre værd og derved selv fremstå magtfuld, da begge børn vil stræbe efter at få positiv opmærksomhed.
Det favoriserede barn får dog en hul omgang kærlighed, da det primære mål med barnet er at få forælderen til at fremstå i et godt.

Hvis en person i din omgangskreds bagtaler andre foran dig, så er det sandsynligt at vedkommende også taler dårligt om dig bag din ryg. Det behøver ikke nødvendigvis være et tegn på narcissisme, men det er et rødt flag.

6. Overdrivelser

En person med for meget narcissisme er næsten altid virkelig god til at overdrive. Vi ser det primært på to måder:

 1. i form af overdrivelser af deres egne gode gerninger eller præstationer
 2. blæser andres meninger og følelser ud af proportioner

En narcissist vil ofte underholde længe og ofte om sig selv, eller om hvor forfærdelige andre er. Langt inde i et forhold vil det kunne fremstå ekstremt selvhøjtideligt, selvovervurderende og relativt komisk. I den danske kultur er det dog ret normalt at mænd skal fremture lidt med deres egen værdi, så mange potentielle partnere ser det ikke som et faresignal, selvom det er det.

At diskutere med en narcissist bliver blandt andet pga. overdrivelserne nemt en meningsløs omgang, for argumenter bliver blæst helt ud af proportioner – hvilket man ofte ikke kan opponerer imod uden enten at fremstå nedladende eller bedrevidende: to ting ofre for narcissister føler ubehag ved, hvilket meget vel kan skyldes frygten for den vrede der ligger og lurer lige under overfladen hos narcissisten.

Overdrivelser er som regel nemmere at spotte end decideret løgne, selvom løgne også er en del af det våbenarsenal narcissisten ofte benytter.

7. Spejling af andre

Spejling er en del af vores natur som mennesker. Det er den måde vi lærer på som helt små og noget der sker igennem hele vores liv. Vi kan fx ubevidst komme til at ligne dem vi er meget sammen med, dele samme toneleje og måde at tale på osv.
Som regel vil de mennesker vi lukker helt tæt på, være dem vi selv kan spejle os i.

Dette ved manipulerende mennesker desværre og bruger det i en mere bevidst form, hvor de fx overtager dine interesser og holdninger – næsten helt uden grænser. Det kan derfor komme til at virke som om dette menneske er perfekt for dig – i har simpelthen alt til fælles. Spejling er derfor en utrolig virkningsfuld tiltrækningsmetode, fx den første tid af et forhold.


Der findes mange flere måder at spotte narcissisme på, men overstående 7 er et godt sted at starte.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top