Traumer i barndommen: 13 tegn på påvirkning af parforhold som voksen

Traumer i barndommen: 13 tegn på påvirkning af parforhold som voksen

Traumer i barndommen kan have alvorlige konsekvenser for et voksent parforhold. Selvom vi alle reagerer forskellige og har forskellige liv, så er det alligevel muligt at forudsige, hvordan du påvirkes som voksen af barndomstraumer.

Vores forældre er dem der lærer os om parforhold – helt ubevidst. Både deres indbyrdes relation og den de havde til os. Vi tager derfor den tilknytning vi havde til vores forældre med, som erfaringer videre i livet.

Hvad er traumer i barndommen?

Traumer i barndommen er erfaringer der påvirker den måde, vi fungerer som voksne. De kan være oplevelser, der har været skræmmende eller overvældende, og som vi ikke har haft mulighed for at bearbejde. Det kan også være oplevelser, der har været forbudte eller skjulte, og som vi derfor har følt os alene med.

De fleste af os har oplevet mindre traumer i barndommen, men for nogle kan traumer have alvorlige konsekvenser for deres parforhold.

13 tegn på, at barndomstraumer påvirker dine parforhold som voksen

 1. Du bliver næsten besat når du forelsker dig. Tænker på personen hele tiden, bruger tid på at observere dem osv.
 2. Du lægger for meget i et forhold.
 3. Du tiltrækker usunde mennesker som retraumatiserer dig.
 4. Du kommer til at gå for hurtigt ind i et forhold eller undgår dem fuldkomment (forholdsanorexi).
 5. Du tillader uacceptabel opførsel fra din partner.
 6. Du får store følelsessvingninger i forhold, eller bliver voldsomt indadvendt.
 7. Du lever i forhold fulde af konflikter.
 8. Du lever med en voldsom angst for at blive forladt.
 9. Du bliver alt for længe i forhold, selvom du godt ved det er usundt.
 10. Du passer ikke på dig selv når du dater. Du går måske hjem med en ukendt eller har usikker sex. Du dissocierer måske ligefrem.
 11. Du får følelsesmæssig ubehag efter sex.
 12. Du er utro eller din partner er det.
 13. Du føler dig ensom selvom du er et i et forhold.

Har du oplevet traumer i barndommen?

Den bedste investering du kan gøre i dig selv og din fremtid er, at arbejde med dine traumer via en god psykolog. En psykolog er en videnskabeligt uddannet person, som har mulighed for at hjælpe dig videre.
Mange vælger genveje som fx at blive meget spirituelle, arbejde hos en (tvivlsomt) uddannet psykoterapeut eller alternativ behandler. Det ser man en del skader af – man kan nemlig komme til at gøre det værre, hvis man altid kigger indad og finder skylden og årsagen i sig selv. Nogle narcissistiske forældre har gjort så meget skade – fx i form af seksuelle overgreb eller voldelig opførsel, at det ikke kan tilgives. Tilgivelse kan være et pres fra omgivelserne, men faktisk fungere som victim blaming – da man lægger ansvaret over på offeret.

Derfor: find en psykolog med speciale i barndomstraumer.

Scroll to Top