Parterapi: Sådan får du et godt parforhold

Parterapi

Parterapi kan være en rigtig god måde at få løsnet op for knuder i et forhold på, og lære at tale sammen. Men man kan gøre meget selv, før man opsøger professionel hjælp. Her er 2 gode råd til at opnå et sundere parforhold.

En af de meget store fejl mange begår er, at skynde sig ind i et forhold før man overhoved kender hinanden. Vi har forestillinger om den stormende forelskelse og fortæller om at leve lykkeligt til døden os skiller, men fakta er at de fleste går fra hinanden. Vi må lære af vores fejltagelser og se åbent på vores eget ansvar, for at få et forhold til at fungere.

1. Forvent at skulle opfylde dine behov selv

Dette punkt fejler mange parforhold på. Der er store forventninger til den anden om at være noget særligt, og fx opfylde ens seksuelle eller nærhedsbehov. Blandet med en manglende evne til at fortælle hvilke behov man selv har, er dette en giftig cocktail, fordi forholdet så vil blive fuld af usagte og uopfyldte behov.

I et sundt parforhold er der hverken bevidste eller ubevidste krav om at skulle opfylde hinandens behov. Mange vil dog have lyst til at være noget for hinanden og vælger derfor at, at se og opfylde behov hos partneren – uden det dog nogensinde bliver et krav eller en forventning.

Føler du dig utilfredsstillet i dit forhold, er den første du skal se på dig selv – ikke din partner. Hvad skal du selv gøre for at få opfyldt dine behov? Er det noget der involverer din partner, kan du spørge vedkommende om hjælp, men ikke forvente at få den. Ligger dine behov (som absolut inkluderer en anden person) langt fra hvad din partner finder rimeligt eller rart, og kan du ikke selv tilfredsstille dem på anden vis, så er du måske slet ikke i det rigtige forhold.

2. Uden tillid intet forhold

Stoler du grundlæggende på din partner? Hvis ikke er du måske gået for hurtigt ind i forholdet, eller endt i et forkert. Måske bringer du svigt fra andre forhold ind i dit nuværende forhold – og er i virkeligheden slet ikke klar til at være så tæt på et andet menneske endnu.

Uanset hvad årsagen er til mistillid er der noget galt. Det behøver ikke være, at du ikke kan stole på din partner. Det kan også være at du har svært ved at have tillid til andre mennesker. Tag det roligt og lær din partner at kende, i stedet for at skynde dig ind eller ud af et forhold. Vent gerne med at kalde det et kæresteforhold, til tilliden er opbygget hos begge parter.


Har der været fx utroskab eller andre store tillidsbrud i jeres forhold, kan det tage år at bygge op igen – og kræver at begge parter gør en meget stor indsats for at genopbygge tilliden. Her kan det eventuelt være nødvendigt med professionel hjælp, for at den ene part ikke skal blive ædt op af mistro.

Scroll to Top