Transcendental meditation – en kursists oplevelser

Forfatteren af denne artikel har deltaget i et kursus i transcendental meditation (TM) for ca. 7 år siden og har taget et opfølgende weekendkursus et år senere. Transcendental meditation er et registreret varemærke og dette er altså en uafhængig anmeldelse – hverken en salgstekst eller kritik.

Er transcendental meditation svært?

Jeg ved godt at mange vil svare nej, men jeg synes faktisk ikke det er helt nemt. Jeg er også svært stressramt og har problemer med at koncentrere mig om mantraet når jeg mediterer alene. Det lykkedes aldrig at lave en meditationsklub nær mig desværre, for jeg har nemmere ved at huske at meditere – og fastholde fokus, når jeg mediterer sammen med andre.

Det sværeste er nok at få det gjort. Altså huske, tage mig sammen og afsætte tiden til det. Det kan også føles virkelig kedeligt, når man ikke rigtig kan koncentrere sig og blot sidder og venter tiden ud. Det tager flere uger at få gang i en rutine og på den tid har jeg som regel glemt det, givet op eller har andre ting jeg skal.

Hvordan foregår transcendental meditation?

Den teori jeg husker er, at man mediterer i cyklusser som kan være lange eller korte. Når man lykkes med at fastholde sit fokus på mantraet, vil der på et eller andet tidspunkt opstå en kropslig fornemmelse, som tager ens fokus på mantraet. Det sker lige efter en virkelig dyb periode. Mantraet som sådan fylder ikke ret meget i bevidstheden, da man næsten bliver tom og blot kærligt fokuserer på den indre lyd man selv skaber i hovedet. Efter den kropslige fornemmelse fokuserer man igen på mantraet, og sådan fortsætter man til tiden rinder ud.

Når man mediterer med TM metoden sidder man i en afslappet stilling med ret ryg og lukkede øjne. Man skal finde et sted der passer til en, og det behøver ikke nødvendigvis være i et privat værelse. Jeg har fx ofte mediteret i toget, da jeg faktisk koncentrerer mig bedre når der er lidt liv omkring mig. Er man fx syg eller handicappet, er der ingen dogmer om at man skal sidde på en særlig måde. Lidt meditation er også bedre end ingen. Selvomsorg er vigtig og vi presser intet igennem.

Hvordan adskiller transcendental meditation sig fra andre meditationsformer?

TM indebærer ingen form for selvsuggestion eller selvhypnose. Man sidder altså ikke og “bilder sig selv ind” at man er fredfuld, går på en solbeskinnet eng eller lignende. Målet er at tømme hovedet for tanker.

Det er dette der gør TM og anden mantra-meditation særlig. Man får hjernen så langt ned i gear, at det føles som om man har hvilet og får en frisk hjerne.

Spoiler alert

Forskellen på TM og anden mantra meditation er, at man får tildelt et “personligt” mantra som absolut intet betyder. Det er en pointe at ordet ingen mening har på noget sprog. Når jeg sætter personligt i citationstegn er det fordi, at jeg har hørt at mantraet tildeles efter nogle regler som fx indebærer personens køn, alder og tildelings år.

Hvor lang tid og hvor tit skal man udføre transcendental meditation?

Selve meditationen varer 20 minutter, med en 2 minutters “opvågnen” bagefter, hvor man langsomt bliver opmærksom på omgivelserne igen. Når man tager kurset, bliver man vejledt i at mediterer som det første lige efter man vågner om morgenen og igen sent på eftermiddagen, inden aftensmaden. Det er altså to gange 22 minutter man skal afsætte til TM om dagen. Har man ikke så lang tid – eller kan man ikke koncentrere sig så længe, er beskeden, at man hellere skal meditere lidt end slet ikke.

Mine erfaringer

Jeg synes det er ufatteligt svært at hive mig selv op med hårene og få taget mig sammen til TM. Jeg må indrømme at jeg har ærgret mig over at have betalt så mange penge for kurset, når det nu er så vanskeligt at få det brugt.

Når jeg mediterer sammen med andre går det godt og jeg får fuldt udbytte af det. Når jeg i perioder får det gjort (jeg lider af kronisk stress pga. autoimmun sygdom), så er det nok det bedste jeg kan gøre for mig selv. Men for en i forvejen stressramt hjerne, er det altså nemmere at anvende suggestion, og her tænker jeg især på Brahma Kumaris som tilbyder helt gratis meditationskurser og nogle virkelig nemme løsninger.

Kan transcendental meditation anbefales?

Hvis man ser bort fra den exceptionelt høje pris for kurset, så kan det bestemt anbefales at dyrke TM – hvis man kan. Det er helt ufatteligt dejligt at kunne restituere i løbet af dagen, man bliver stærkere mentalt og får mere ud af livet.

Pengene går så vidt det berettes til projekter i fattige lande. Det er ikke læreren der får en meget høj løn, pengene går tilbage til organisationen bag. Det kan man enten leve med, lide eller bryder sig ikke om …

Hvem anbefales transcendental meditation?

Alle mennesker burde nok dyrke TM. De fleste kan nok have glæde af, at sætte tempoet ned uden at bilde sig selv noget ind. Man bliver mildere og mere fokuseret, får bedre søvn og nemmere ved at træffe valg indefra og ud.

Jeg vil særligt anbefale det til mennesker der ønsker at udvikle fx deres clairvoyante evner. At blive fuldkommen tom for tanker er nok det vigtigste redskab for os. Der må ikke være nogen form for selvindbildning når man ønsker at vejlede andre clairvoyant.

Scroll to Top