Narcissisten: Sådan straffer en narcissist dig (6 metoder)

I ethvert forhold med en narcissist, vil der være en stor og ofte skjult mængde straffe som tilfalder dig. Hvis du kender lidt til de narcissistiske straffemetoder, kan du blive bedre til at passe på dig selv.
Formålet med at narcissisten straffer dig er, at du skal kontrolleres og ikke tænke alt for meget selv. Staffe kan komme som et lys fra en klar himmel, og se ud til ikke at have nogen årsag – men for narcissisten kan det give mening lige at fornemme sin kontrol. Straffene sker dog især hvis du får narcissisten til at skamme sig, eller bare på anden måde stiller ham/hende i et dårligt lys. Det kan også være du har bedt om noget, og narcissisten helst ser sig selv i den modtagende rolle.

Pas på!

Jeg må hellere starte med at sige, at du ikke skal afsløre hvad du gør når du undersøger de underliggende årsager til at du får straf. Der er nemlig en stor mængde narcissister, som rent faktisk kan skade andre. Mange viser først deres rigtig onde sande jeg, når forholdet eller konflikten eskalerer til noget alvorligt.

I den farlige ende af staffe du kan udsættes for, kan det være du har afsløret kriminalitet eller andet der gør du gerne vil ud af forholdet. Her skal du være opmærksom på, at straffene kan eskalere i voldsomhed, så du måske bør søge hjælp og beskyttelse. Jo større “din forseelse” er, jo større straf kan tilfalde dig. Også hvor syg narcissisten er spiller ind på hvor hård en straf du kan modtage. Tag ingen chancer! Accepter situationen (altså lad være med at gå til modstand) og flygt når du kan.

6 måder narcissisten straffer dig på

  1. Tilbagetrækning: Narcissisten har en hel række af metoder til at ignorere dig, og få dig til at føle dig mindre værd. Det kan fx være ikke at svare dig (silent treatment), ikke indvi dig i hvad der skal ske eller hvad de laver, eller kun give dig korte vrede svar på dine spørgsmål. Tilbagetrækning handler også om at tilbageholde følelser og fysisk berøring eller hjælp. Du kan derfor opleve, at det virker som om narcissisten ikke kan lide dig og ikke længere har lyst til dig seksuelt.
  2. Vrede: De fleste narcissister rummer enorme mængder vrede, men nogle er i stand til at skjule den, så den kommer ud på andre ondskabsfulde måder end blot råb og verbale angreb. Man taler decideret om narcissistisk vrede.
  3. Passiv aggressivitet: Sårene vigtigheder, en masse nedgørelser pakket ind i sætninger der ikke er direkte angreb, kropsskrog der er nærmest komisk overdrevent – er alt sammen tegn på passiv aggressivitet.
  4. Ydmygelser: Gør du noget forkert, kan du næsten være sikker på det bliver bemærket. Gerne mens andre hører på. Bagtaleri er meget udtalt blandt narcissister. Ofte går de til yderligheder og får andre til at at bakke op om løgne.
  5. Trusler: Trusler kan være i småafdelingen, men kan også gå på forholdet og ligefrem trusler om vold eller drab. Hvis du selv sætter grænser eller truer, vil der med stor sandsynlighed fremkomme en modtrussel.
  6. Fremstår bedre end dig: Narcissister har ofte brug for at vise sig bedre end dig ved fx at være rigere, smukkere, klogere osv. Er dette ikke i overensstemmelse med sandheden, vil det blive et meget voldsomt forhold med masser af andre typer straffe. Bedrevidenhed er en meget stor del af det at være narcissist. Du kan derfor sagtens være i en diskussion hvor modparten lyver for at få ret. Løgnen bliver aldrig indrømmet eller undskyldt overfor dig. Du kan derimod godt få en lang række bortforklaringer.

Løsningen: Kom ud af dine følelser

Kom ud af dine følelser og brug din viden og mentale kraft til passe på dig selv. At komme ud af sine følelser vil sige, at man registrere dem, men prøver at bruge sin energi på at analysere hvad der sker – i stedet for at gå ind i følelsen og mærke den. Man løfter sig så at sige ud af følelsen og ser den oppefra:

Nu føler jeg sådan her … Hvorfor gør jeg det? Hvad skal jeg gøre for at passe på mig selv lige nu?

Brug derfor ovenstående viden til at identificere hvilke narcissistiske straffemetoder du er udsat for, og tving dig selv til at overveje hvilken du lige har været udsat for, når du kan mærke dine følelser bliver såret af noget narcissisten sagde eller gjorde.

Scroll to Top